پان (خوشبوکننده دهان-PAN)

      ماده‌ای غلیظ، سرخ‌رنگ و دست‌ساز است که از برگ درخت مخصوصی تهیه می‌شود.این ماده ترکیبی از ناس( تنباکو)، آهک، خاکستر، ادویه‌جات معطر، ساخارین، مقدار زیادی فوفل و اسانسهای غیر مجاز می‌باشد. مشخص شده که ترکیبات آرسنیک، کربنات منیزیم و سرب نیز در آن وجود دارد. 
       در کشورهای هندوستان و پاکستان پس از جوشاندن مواد ذکر شده آن را روی برگ تازه گیاه پیچانده که به آن گوتکا می‌گویند و مصرف کننده با جویدن آن احساس لذت و سرخوشی کاذب می‌کند. 
      یک نوع آن که بیشتر در کشورمان یافت می‌شود بصورت زیرزبانی یا پشت لب استفاده می‌‌شود. البته به‌منظور جلب مشتری و درآمد بیشتر ممکن است موادمخدر دیگر یا مواد روانگردان نیز به آن اضافه ‌گردد. با توجه به آزمایشات انجام شده از 11 نوع پانی که در حال حاضر در کشور وجود دارد شش نوع آن حاوی مواد مخدر افیونی است.

شکل ظاهری :
      پان در قالب پودر،آدامس، باستیل و یا بصورت طومار در رنگهای مختلف با پوشش آلومینیومی، کاغذهای مثلثی یا مربع شکل با تصاویر جذاب رنگی و با طعم و مزه‌های مختلف گیاهی از جمله نعناع عرضه می‌شود.

اسامی عامیانه :
      این ماده به عنوان خوشبوکننده دهان و با عنوانهای مختلف مثل مست‌کننده، راجا، تایتانیک آدامسی،BT، پان پراک بزاق، نسوار، ناس بهداشتی یا خارجی، پان عربی، راجا عربی، پان پتی، والاخطرناک، بمب، دپی، کوپرهندوستان، ناس افغانی، دندان سفت‌کن، ملوان‌زبل، پان اسفناج، پان چایی، سرحال کننده، سیگارچرس، ناس ‌کابلی، ویتامین و غیره عرضه می‌شود.

 

اثرات مصرف پان :
      هنگام استفاده این نوع مواد، آهک موجود در ترکیب با بزاق دهان واکنش داده که این واکنش گرمازا بوده در نتیجه از یک طرف نیکوتین موجود در تنباکو آزاد می‌شود و از طرفی این گرمازایی ‌باعث ‌آزادسازی ‌حدودزیادی ‌سروتونین در مغز می‌شود که تا حدی باعث آزادی انرژی و افزایش توان جسمی فرد می‌شود. نیکوتین آزادشده از طریق مخاط دهان جذب و باعث بدرنگ‌شدن دندانها و به مغز نیز آسیب می‌رساند.

عوارض مصرف پان :
      ترکیبات آهکی به علت ایجاد زخمها باعث بروز انواع سرطانها، بخصوص سرطان دهان، حنجره، ‌سرطان لثه ‌می‌شود یا حداقل ‌به ‌علت تضعیف قدرت دفاعی سلولهای بدن در مقابل باکتریها باعث بیماری‌های لثه‌می‌گردد. بطوری که کشور هندوستان مقام دوم سرطان دهان را در دنیا به علت مصرف این ماده به خود اختصاص داده است. 
ساخارین موجود در آن عامل بیماریهای کلیه و سرطان روده بزرگ است و عوارض گوارشی متنوعی برای فرد ایجاد می‌کند که باعث ایجاد عارضه در دستگاه تنفسی، قلب و عروق شده و از آن جائیکه با مصرف این ماده ترشح بزاق بیشتر می‌شود و فرد مجبور است آب دهانش را بیرون بریزد، می‌تواند باعث انتقال بیماریهای عفونی مثل سل و غیره شود.
      فرد در اثر مصرف ممکن است تعادل رفتاری و حرکتی خود را از دست بدهد. باعث احساس سبکی سر و گیجی و شعف شود. 
    با توجه به اینکه در کودکان و نوجوانان سنین مدرسه‌مصرف‌آن زیاداست(بخاطرقیمت‌ارزان و بعنوان خوشبوکننده‌دهان) با ایجاد سرگیجه و نشئگی باعث افت تحصیلی در آنها می‌گردد. گذشته از موارد فوق مهم‌ترین عارضه این ماده ایجاد وابستگی و اعتیاد به آن ، تمایل فرد به استفاده از موادمخدر قوی‌تر می‌باشد. باور غلط افراد مبنی براینکه پان باعث استحکام دندانها، لثه، افزایش قدرت بدنی، بهبود بیماریهای ریوی و گوارشی می‌گردد و از طرفی به علت ایجاد احساس سرخوشی و لذت در مصرف‌کننده و عدم باور آن به عنوان یک ماده اعتیادآور موجب استفاده روزافزون از آن شده است.
       مهمترین خطر این ماده این است که مصرف‌کننده آن را ماده‌ای بی‌خطر می‌داند. لذا لازم است خانواده‌ها و فرزندان از عوارض این ماده آگاهی و اطلاعات لازم را دریافت کنند تا بتوانند خود را در مقابل این ماده محافظت کنند.

 

 

 



موضوعات مرتبط: اعتیاد


تاريخ : دوشنبه 24 بهمن1390 | 7:34 بعد از ظهر | نویسنده : مهدی جلالی |